Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gra MMORPG 2D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, ostatnio interesuje mnie język Visual Basic bo wydaje się być przejrzysty. I nachodzi mnie takie pytanie, czy dałoby się napisać grę MMORPG 2d? Coś w stylu Tibii.

Opublikowano

Do takich gier na pewno nie VB. Jak chcesz przejrzysty język do gier to Java.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jak dla mnie VB ma składnie o du... Dim nazwa As typ WTF? O_o porównywanie w ifie "=" gdzie w większości normalnych językach to "==". Jak już chcesz programować w .NET to C#. No i nie polecam robić gry MultiPlayer jako pierwszej. Zrób prostą gre 2D, Snake/Mario/Tetris(na początek łatwy nie jest) potem jakiś prosty RPG.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

vb to shit bez przyszłości

tak samo jak ten biedny Autoshit,

btw. Język basic w latach 80-90 był bardziej popularny niż sam c/c++, spytajcie się programisty który zaczynał swoją przygodę w tamtych latach. 90% osób nawet więcej od niego zaczynało, i proszę cię jak na Amigę w dawnych latach pisało się gry w nim tzw. Amosie.

po 2 jeżeli vb nie ma przyszłości to tak samo C#, w USA vb jest o wiele bardziej szanowany niż C#, ale to nie ważne, bo to tylko dla programisty, tak samo wygląda jakbyście wmuszali drugiemu człowiekowi swoje ideały, jak coś tobie się nie podoba to nie znaczy ze komuś się tak samo.

Przepraszam was za to ale jak widzę takie posty to troszkę zaczynam wątpić w ludzką IQ...

Opublikowano

@UP Nie porównuj starego dobrego basica do tego nowego shitu zwącego się VB który nie ma nic z basicem wspólnego (No może ma ale mało, i napewno nie przeznaczenie).

@Topic. VB nie jest językiem do robienia gier. To taki trochę bardziej okienkowe AutoIt (W AI można robić gry). A sama odpowiedź na temat: Tak, można ale w sposób wyjątkowo długi i trudny w przeciwieństwie do innych języków.

708121422388637873334.png

Opublikowano

dla wiadomości waszej w XNA robi się gry na Xboxa zaprzegając vb.net i C#...

po drugie Vb.net ma bardzo duże możliwości.

" To taki trochę bardziej okienkowe AutoIt"

AutoiT Bardziej niż vb, człowieku nie ośmieszaj się bo twoja niewiedza jest gorsza od przeczkolaka.

AutoiT z porównaniu z vb jest jak maluch z golfem 2...

Opublikowano

Do pana wyżej - Nie wiem czy nie znane mi słowo 'przeczkolak' jest obraźliwe, czy raczej mnie chwali. Visual Basic jest prostym językiem i trochę trudno go przyrównywać do c++ czy javy bo opiera się na czymś zupełnie innym.

Język basic w latach 80-90 był bardziej popularny niż sam c/c++

Basic ma jak dla mnie nie wiele wspólnego z vb. Był bardzo popularny, prawda i jest to wiedza raczej pospolita. Sam zaczynałem od Basica. Chodziło mi raczej o to że vb nie jest przeznaczone do gier. Tak samo jak AutoIt ale jednak da się to robić (w vb też). Jeśli ktoś chce w przyszłości robić gry to nie powinien uczyć się VB tylko innych języków, chyba tu się ze mną zgadzasz? A chyba generalnie o to twórca tematu pytał.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Do pana wyżej - Nie wiem czy nie znane mi słowo 'przeczkolak' jest obraźliwe, czy raczej mnie chwali. Visual Basic jest prostym językiem i trochę trudno go przyrównywać do c++ czy javy bo opiera się na czymś zupełnie innym.

Basic ma jak dla mnie nie wiele wspólnego z vb. Był bardzo popularny, prawda i jest to wiedza raczej pospolita. Sam zaczynałem od Basica. Chodziło mi raczej o to że vb nie jest przeznaczone do gier. Tak samo jak AutoIt ale jednak da się to robić (w vb też). Jeśli ktoś chce w przyszłości robić gry to nie powinien uczyć się VB tylko innych języków, chyba tu się ze mną zgadzasz? A chyba generalnie o to twórca tematu pytał.

jeżeli chodzi o składnie basic jest do vb bardzo Podobny, Ponieważ Visual to tylko środowisko programistyczne, w którym piszemy w Języku basic, a że potem Microsoft dodał do platformy net. urozmaicił go...

C++, jest wykorzystywany do gier dlatego że jest wystarczająco wysoko-poziomowy i na tyle nisko- poziomowy, tzw. niskopoziomowy czyli daje na większy dostęp do samego sprzętu niż inne.

jeżeli mówicie że vb nie nadaje się do gier to tak samo Java...

tylko że jave da się zaimplementować na inne platformy.

Opublikowano

A co Ci w Javie nie pasuje do gier? (tysiące na androida..)

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

To że większość jest napisana w gotowych silnikach graficznych, które były na 80% kompilowane natywnie w C++?

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

To że większość jest napisana w gotowych silnikach graficznych, które były na 80% kompilowane natywnie w C++?

Hesus Navas.

Rysowanie w javie jest w 100% natywne, jfksldfjskl denerwują mnie takie posty.

Mi się bardzo fajnie pisze gry w javie i dlatego ten język polecam.

Opublikowano

umiesz czytać z zrozumieniem?

Przeczytaj jeszcze raz dopiero potem pisz jeżeli nie zrozumiesz to się nie udzielaj albo czytaj do skutku.

"jeżeli mówicie że vb nie nadaje się do gier to tak samo Java..."

Czy to takie trudne?

Opublikowano

umiesz czytać z zrozumieniem?

Przeczytaj jeszcze raz dopiero potem pisz jeżeli nie zrozumiesz to się nie udzielaj albo czytaj do skutku.

"jeżeli mówicie że vb nie nadaje się do gier to tak samo Java..."

Czy to takie trudne?

O co chodzi? Jak dla mnie Java się nadaje do gier, za to vb nie, ze względu na okropną składnie, jak wspomniał Vesim dim, nazwa as typ.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...